Már kiskorom óta csak ámultam és bámultam, hogy milyen fantasztikusok a Charlotte torták. Édes, lekvárral töltött piskótacsigák, sok-sok hab – mit lehet ezen nem szeretni?! Viszont még sosem készítettem. Valamiért meg voltam róla győződve, hogy borzasztóan nehéz lehet. Erre kiderült, hogy mégsem.
A Balaton melletti nyaralás mindig is inkább a fagyiról, vagy palacsintáról szólt, sosem készítettem itt mást, pedig egy egyszerűbb sütihez mindenféle felszerelés fellelhető. Persze, szülinapi vagy esküvői tortát azért nem készítenék a Balaton mellett, de egy könnyű kis piskóta sima ügy.
Bevallom őszintén, nekem a piskóta tekercs nem nagyon sikerült, mikor próbálkoztam, mert túl száraz lett, viszont nemrégiben a nagymamám nagyon szívesen megtanította, hogyan kell elkészíteni a tökéletes, puha, lágy piskótatekercset. Viszont a fél kiló áfonyával is kellett kezdeni valamit, amit előző nap a piacon vettünk, szóval pár pillanat gondolkodás után elhatároztam: én bizony akkor is megpróbálom a Charlotte tortát, ha nem fogom tudni kiszedni az edényből. Maximum kanalaztuk volna, nem nagy ügy.
Szerencsére sikerült kiszedni az edényből, és meg is állt, ráadásul mindenki jó ízűen egy csomót evett belőle, szóval minden szuperül sikerült, hála az égnek.
Hozzávalók a piskótához:
- 6 db tojás
- 6 púpos ek cukor
- 6 csapott ek liszt
Előmelegítem a sütőt 180°C-ra, és egy lapos tepsit kibélelek sütőpapírral. A tojásokat fölverem a cukorral, amíg egy viszonylag kemény habot nem kapok. Hozzákeverem a lisztet és a tésztát a tepsibe öntöm. Elegyengetem, és mehet is a sütőbe aranybarnára sütni.
A megsült piskótát kifordítom egy konyharuhára, lazán föltekerem széltében, és hagyom kihűlni. Ízlés szerint ribizli, vagy más erdei gyümölcsös lekvárral megkenem a piskótát, és szorosan föltekerem. Én házi ribizli lekvárt használtam, ráadásul a ribizli egyenesen a kertből jött. Oké, ez vidéken valószínűleg a saját készítésű, kerti gyümölcsből készült lekvár nem túl nagy dolog, de városi – pláne fővárosi! – lányként én baromira élveztem a készítését.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 400 g tejszín
- 150 g cukor
- 2 csomag zselatin fix
- 500 g áfonya és/vagy málna és/vagy szeder
- 125 g erdei gyümölcsös joghurt
A tejszínt a cukorral és a zselatin fixszel kemény habbá verem. Hozzá keverem a joghurtot és a gyümölcsöket, majd még egy fél percig verem robotgéppel, hogy a gyümölcs is kicsit pépesedjen.
Egy félgömb alakú tálat kibélelek folpackkal, hogy könnyen ki lehessen majd szedni. A piskótatekercset fölvágom vékony szeletekre, és szorosan egymás mellé helyezem őket a tálban. Amikor már a tál tetejéig van piskóta, beleborítom a habot, amit elegyengetek, majd a maradék piskótatekerccsel lezárom a süteményt. Kicsit rányomkodom, hogy biztosan összeálljon majd az egész, majd letakarom, és hűtőbe teszem minimum 4 órára.
A pihenési idő lejárta után a tálra teszek egy tányérat, kifordítom rá és leveszem a folpackot. Nem is volt olyan vészes az elkészítése, nem?
Ha szeretnél máskor egyből értesülni az új receptjeimről és más érdekességekről, ne felejtsd el like-olni a CAKEséget ITT!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Krutzifix 2017.09.24. 07:36:40
SemmiKülönös 2017.09.24. 17:46:52
atemaazutcanhever.blog.hu/2017/07/27/sargabarack_charlotte
Üdvözlettel: SK
czinimini 2017.09.25. 12:45:39
Tevely Titanilla 2018.01.31. 14:41:20
Úgy értettem, hogy szerencsére sikerült kiszednem az edényből, hogy egyben jött ki belőle, nem pedig darabokban. De igen, ha folpack ellenére sem jön ki valami a formából, akkor ott nagy gondok vannak.
Amikor sima piskótát készítek, akkor én is külön választom őket, de mind a két esetben szép hab lesz belőle :)