Álom desszert csokoládé csészében

Már régóta nézegettem a különféle videókat, hogy mások hogy készítenek csoki poharakat meg csészéket, vagy egyszerűen csak shot-okat, mikor végre úgy döntöttem, hogy újra megpróbálkozok vele. Mi más is lehetne jobb apropó erre, mint a Nutella nap?

Mert hogy ma Nutella nap van. Jeeej!!!

dsc04320.jpg

A vicces az, hogy a legapróbb dolgok is segítségünkre lehetnek desszert készítés közben. Imádom, hogy megpillantok valamit, és az agyam már azon gondolkozik, hogy azt hogyan is tudnám fölhasználni valamelyik édességhez. Így jártam a csoki csészének a vázával is.

Ha van otthon forma követő karácsonyfadísz tartó, akkor várjál még egy kicsit a gömbök elrakásával, mert van egy jobb ötletem a felhasználására! Én találtam itthon egy olyan tartót, amire ránéztem, és egyből egy csésze jutott eszembe róla, mert nem egészen gömbölyű volt, hanem az alja egyenes volt, ráadásul még egy „fül” rész is volt, ahová amúgy a dísz feje kerülne. Gyorsan el is tulajdonítottam és egy gyors mosogatás után már használtam is csokiformának.

Ha nincsen otthon ilyen forma, akkor sem kell kétségbeesni: többek között lehet lufit, muffin formát, vagy műanyag poharat használni.

A receptek körülbelül három csészére elegendőek.

 dsc04269.jpg

A csésze elkészítése:

80 g étcsokit fölolvasztok vízgőz fölött. Mikor fölolvadt, leveszem a víz fölül a tálat, belekeverek még 40 g étcsokit, és addig keverem, amíg majdnem föl nem olvad az egész benne. Eközben a csoki hűl ki, és kezd sűrűbbé válni, úgyhogy újra visszateszem a víz fölé, és addig olvasztom, amíg a maradék kis darabkák is folyékonyak lesznek. Ekkor teljesen megtöltöm az olvasztott csokival a kiválasztott formát (vagy ha nem tölti ki, akkor kanállal kikenem az egészet), kiütögetem belőle a levegő buborékokat, és egy kicsit hagyom, hogy benne álljon. Egy fél perc múlva visszaborítom a tálba a felesleges csokit, letisztogatom a forma széleit, és beteszem a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.

Hozzávalók az eper zseléhez:

  • 110 g egész eper (fagyasztott esetében kiolvasztva)
  • 20 g cukor
  • 2 db lapzselatin
  • negyed deci víz

Az epret és a cukrot beleteszem egy lábasba, és fölforralom. A lapzselatint a vízbe teszem és öt percig áztatom, aztán az egészet hozzáöntöm az eperhez. Én jobban szeretem, ha az eper csak kicsit van szétnyomkodva, úgyhogy az enyémek szinte teljesen egészben voltak, de ízlés szerint fölvághatod vagy fölturmixolhatod. Az epret egy tálba öntöm, és a hűtőbe teszem addig, amíg zseléssé nem válik.

Ebből egy kicsit több lesz, mint amennyi kellene a csészébe, de nagyon finom magában is!

dsc04275.jpg

Hozzávalók a Nutella ganache-hoz:

  • 50 g tejszín
  • 60 g Nutella
  • maradék étcsoki

A tejszínt fölforralom, majd a Nutellával és a csészékből maradt kevés étcsokival összekeverem. Egy habzsákba teszem, és félreteszem a használatig (ne hűtőbe!).

Hozzávalók a vanília mousse-hoz:

  • 125 g tej
  • 30 g cukor
  • 17 g étkezési keményítő
  • 1 vanília rúd belseje
  • 100 g tejszín

100 g tejet fölforralok a cukorral, a vanília rúddal és annak kikapart belsejével. A keményítőt elkeverem a maradék tejjel. Ha fölforrt a tej, leveszem a lángról, folyamatos kevergetés közben beleöntöm a keményítős folyadékot, és visszateszem a lángra. Addig keverem, amíg teljesen be nem sűrűsödik. Amikor ez megtörtént, magát a krémet belecsomagolom folpackba, ami megakadályozza a bőrösödést. Miután a hűtőben teljesen kihűl a krém, egy nagyobb tálba teszem, és robotgéppel föllazítom kicsit. Hamar eléri a krémesebb állagot, amikor is hozzáöntöm a tejszínt, és szép habosra keverem az egészet. Meg lehet kóstolni, de csak óvatosan!, a csészébe is kell majd hagyni valamennyit.

dsc04305.jpg

A csoki csésze összerakása:

Kiveszem a hűtőből a csészéket, amiket ha minden jól megy, könnyen ki lehet venni a formából mindenféle törés nélkül. A szabad csészék egy harmadát megtöltöm a Nutella ganache-zsal, belekanalazok egy jó nagy adagnyi eper zselét, és mindezt megkoronázom a vanília mousse-szal. Erre mehet még rá kis Nutella ganache, és kész is ez a csupa csokis álom desszert!

Ha szeretnél máskor egyből értesülni az új receptjeimről és más érdekességekről, ne felejtsd el like-olni a CAKEséget ITT és ITT!

dsc04313.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cakeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr10013636500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

12508834_10207822484617717_2292107275870172532_n.jpg

CAKEség

Titanilla vagyok, huszonéves, könyvimádó álmodozó, aki él-hal a különböző kultúrákért, az édességekért, a sütögetésért és a csokiért. Meg a csokiért. A csokit mondtam már?

süti beállítások módosítása