Mézeskalács tiramisu

A tél nem ér véget a karácsony elmúltával, de ha mégis úgy néz ki, itt a tavasz, a mézeskalács szezonnak attól még nem kell elmúlnia. Az ilyen változó – hol havas, hol esős, hol felhőtlen - estéken pedig mi is lenne jobb, mint a mézeskalács tiramisu, ami egyszerre idézi föl a karácsonyt és a nyarat. Hogy ez hogy is lehetséges?

mezestira-4_1.jpg

Nos, úgy, hogy a mézeskalács az tipikusan decemberi sütemény, a tiramisu viszont könnyed, nyári (olasz) desszert. Lehet, furcsának hangzik, de mégis istenien olvadnak össze az ízek.

Bármilyen alkalomra jó ötlet egy ilyet összedobni, nem is kell saját készítésű mézeskalács hozzá, bőven jó a bolti tészta is, ha nincs elég idő a sajáthoz. Természetesen én jobb szeretem az én mézeskalácsomat beletenni, mert ott én határozom meg, hogy melyik fűszer domináljon, de ez ízlés és idő dolga.

mezestira-1.jpg

Ez egy meglepően egyszerűen variálható desszert: könnyen össze lehet dobni pohárdesszertként, sima tiramisuként, de akár tortaként is. Minden a mézeskalács formájától függ. Ha pohárdesszertet szeretnénk, kisebb formákat kell készíteni, ha tálban akarjuk rétegezni, akkor összeilleszthető kiszúrót válasszunk, ha pedig tortaként, akkor két nagy kör lapot készítsünk belőle. Ez utóbbinál arra kell figyelni, hogy a krém nagyon lágy, szóval csak két lapos tortát lehet belőle készíteni, úgyhogy ezt figyelembe véve vágjuk ki azokat a köröket.

Hozzávalók a tiramisuhoz:mezestira-6.jpg

  • 500 g mascarpone
  • 3 db tojás
  • 70 g cukor
  • 2 tk fahéj
  • ½ tk gyömbér
  • ½ tk szerecsendió
  • ¼ tk szegfűszeg
  • ¼ tk kardamom
  • Formától függő mennyiségű mézeskalács
  • Kávé

A tojásokat és a cukrot vízgőz fölött összekeverem. Nem muszáj habverővel, elég egy villával is, de a folytonos kevergetés szükséges, hogy ne legyen belőle cukros tojásrántotta. Van olyan ismerősöm (khm-nővérem-khm), akinek volt sikere találkozni ezzel a jelenséggel, miközben mézeskalácsot készített, és maradjunk annyiban, hogy nem éppen szórakoztató kihalászni a sült részeket a löttyből.

Szóval, folyamatos kevergetés közben addig főzöm, amíg olyan meleg nem lesz, hogy ha beledugom az ujjamat, akkor csípi a meleg. Ekkor leveszem a víz fölül, és robotgéppel addig verem, amíg ki nem hűl a tál és benne a hab. Elfelezem a mascarponét, és először az első felét dolgozom el benne habverővel, majd a másik felét és végül a fűszerek is mehetnek bele. Meg lehet kóstolni, ha valamelyikből még szeretnél bele többet tenni, akkor mehet még, de csak óvatosan, mert a mézeskalács is eléggé erőteljes ízt ad majd neki.

A kisütött mézeskalácsokat egyesével belemártom egy pillanatra a kávéba, rétegezem a krémmel, és készen is van a desszert!

Tálalás előtt minimum 5 órát hagyom, hogy összeérjen a hűtőben, végül utolsó simításként kakaóport szórok rá.

mezestira-2.jpg

 

Ha szeretnél máskor egyből értesülni az új receptjeimről és más érdekességekről, ne felejtsd el like-olni a CAKEséget ITT és ITT!

A csodás képekért köszönet: Love'o'graphy

A bejegyzés trackback címe:

https://cakeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr2913619590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

12508834_10207822484617717_2292107275870172532_n.jpg

CAKEség

Titanilla vagyok, huszonéves, könyvimádó álmodozó, aki él-hal a különböző kultúrákért, az édességekért, a sütögetésért és a csokiért. Meg a csokiért. A csokit mondtam már?

süti beállítások módosítása