Gyömbéres mandulás keksz

A karácsony a kedvenc ünnepem. Sajnos a vizsgaidőszak miatt nem sok időm jut a készülődés kiélvezésére, szóval nekem a január vége, február eleje lesz az igazi karácsony. De azért próbálok sütögetni, mikor éppen nem tanulok, vagy betegszem le. A bejgli és a karácsonyi torta elkészítése még várat magára, de a szokásos linzer, és egy újítás, a gyömbéres mandulás keksz már elkészült.15450977_10211965185031309_204370754_n.jpg

Mostanában mindenki pecsétel. Mármint kekszet, a levél pecsételés sajnos kiment a divatból. Nem értem miért, pedig olyan menő – gondoljunk csak a Harry Potter első részére: tök izgalmas lehet föltörni egy viaszpecséttel lezárt borítékot! De térjünk is vissza a tárgyra.15595513_10212028309129372_209476868_o.jpg

Szóval, mindenki pecsétel, úgyhogy eldöntöttem, hogy én is fogok. Bár apa megpróbálta megakadályozni, hogy anyától kapjak ilyen pecsételőt, hiszen "biztos nem kellene nekem" - én mégis beszereztem háromfélét. És egyáltalán nem bántam meg!

Nagyon király dolog! Nekem a csapkodás jön be leginkább, de persze az aranyos feliratok, amik belenyomódnak a kekszbe, azok is nagyon cukik. Szóval ha nincsen neked otthon, szerezz be, és csapkodj kicsit! Az Aldiban nem tudom, hogy még van-e, de ott egész jó áron lehetett venni, vagy netről is lehet rendelni.15629035_10212028312209449_1162423968_o.jpg

Hozzávalók a kekszhez:

  • 125 g vaj
  • 125 g cukor
  • 1 db tojás
  • 250 g mandulaliszt
  • 100 g liszt (gluténérzékenyeknek természetesen rizsliszt, vagy más gluténmentes)
  • 1 tk vanília aroma
  • 1 tk gyömbér
  • 1 csipet só

A vajat kihabosítom a cukorral. Mikor szép fehér krém az egész, belekeverem a tojást és a vanília aromát. Ebbe megy bele a többi hozzávaló, amikkel együtt addig keverem robotgéppel, vagy gyúrom kézzel, amíg szépen össze nem áll az egész egy viszonylag puha tapintású golyóvá. Egy órára beteszem a hűtőbe, majd mikor kiveszem onnan, 180°C-ra előmelegítem a sütőt.

Kinyújtom kb fél centi vastagságúra a tésztát, kiszaggatom akkora kör alakú szúróval, amekkora a pecsétem, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem őket. A pecsételés úgy működik ennél a keksznél, hogy jó alaposan belenyomom a formát a tésztába, kicsit ide-oda billegtetem, hogy tényleg mindenhol rendesen belemenjen (a tészta esetleges egyenletlenségei miatt). Mikor mindegyik keksz kész, beteszem a sütőbe, és kb. öt percig sütöm. Kicsit kezdjen barnulni némelyik, és akkoor a többit is ki lehet már venni.15609139_10212028314849515_1633558678_o.jpg

Ha szeretnél máskor egyből értesülni az új receptjeimről, a CAKEséget megtalálhatod Facebookon ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://cakeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr7712058381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

12508834_10207822484617717_2292107275870172532_n.jpg

CAKEség

Titanilla vagyok, huszonéves, könyvimádó álmodozó, aki él-hal a különböző kultúrákért, az édességekért, a sütögetésért és a csokiért. Meg a csokiért. A csokit mondtam már?

süti beállítások módosítása