A Majdnem Tökéletes Almás Pite

Ha hinnék a tökéletes létezésében, akkor akár azt is írhatnám, hogy A Tökéltes Almás Pite. De mivel nem hiszek benne, így maradok a majdnem tökéletesnél. Szerintem ne menjünk bele abba, hogy miért nem hiszem, hogy létezik a tökéletesség, vagy azt, hogy bármilyen étel, vagy akár recept lehet tökéletes, vagy éppen a legjobb, szóval zárjuk csak le annyival, hogy mindenki számára más a jó. Nincs két ugyanolyan ember, két ugyanolyan ízlés miért lenne?

almaspite-5.jpg

De ugye azt mondtam, hogy nem megyek bele.

Végre az idő is tükrözi az ősz ittlétét, amit csak úgy lehet kibírni, ha az ember kihozza ebből az évszakból a legjobbat. És hogy mi a legjobb?

Természetesen a pite időszak!

Az egyik előző bejegyzésemben a sütőtök pitéről volt szó, most pedig ugye a kedvencemről, az almás pitéről. Roppanós alma, csodás fűszerek, és sok-sok-sok-sok-sok karamell.

almaspite-10.jpg

Úgy bizony! Karamell. Életemből először sütöttem ilyen pitét, de ezentúl az almás pitét csak így fogom készíteni. Alapból is oda vagyok a karamell szószért, meg vissza, de almával még jobb. Az ízek tökéletesen kiegészítik egymást, egyszerűen lehetetlenség abbahagyni. Ráadásul a teljes kiőrlésű liszt még inkább hozzáad az íz- és illatorgiához.

Komolyan. Próbáljátok csak ki!

Én pontosan olyan voltam, mint a kedvenc Disney hercegnőm, mikor kivettem a sütőből:

Hozzávalók a pite tésztához:

  • 50 g finomliszt
  • 50 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 kk só
  • 110 g vaj
  • 4 evőkanál víz

A hozzávalókat egy tálban jól összedolgozom, úgy, hogy ha kinyújtom a tésztát, ne látszódjanak benne a vaj darabok. A tálból a ragadós tésztát kiszedem egy kilisztezett gyúródeszkára, és még gyúrom pár percig. Kis lisztet simán fölvesz még így, de vigyázni kell, hogy ne lisztezzük túl! Ha kicsit megnyomkodom a tésztát, repedezés nélkül kell formálódnia, akkor jó a tészta.

Kinyújtom sodrófával kicsit nagyobbra, mint a piteforma, majd alányúlva beleteszem a formába úgy, hogy ne szakadjon közben el. Levagdosom a felesleges tésztát, és ha esetleg vannak lyukak, ezekkel a maradékokkal befoltozom őket. Nem tudtad? Varrni is tudni kell ahhoz, hogy pitét süthessen az ember! ;)

Végül beteszem a hűtőbe addig, amíg a tölteléket készítem.dsc02289.jpg

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1.5 kg egész alma
  • 40 g cukor
  • 20 g liszt
  • 1 ek fahéj
  • 1 ek fűszerkeverék (szerecsendió, kardamom, szegfűszeg, gyömbér tetszőleges arányú keveréke)

Az almát meghámozom, kimagozom, és vékony szeletekre vágom. A cukrot, a lisztet és a fűszereket hozzáadom az almához, és jó alaposan összekeverem. Kiveszem a hűtőből a tésztát, amibe beleborítom a tölteléket. Szép kis púpos lesz a pite.dsc02299.jpg

Hozzávalók a karamell szószhoz:

  • 150 g cukor
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 130 g tejszín
  • 20 g vaj

A cukrot és a vaníliás cukrot fölolvasztom, közben fölforralom a tejszínt. Mikor szép arany barnára olvadt a cukor, leveszem a tűzről és hozzákeverem a forrásban levő tejszínt. Addig keverem, amíg abba nem hagyja a bugyborékolást, utána egy percre még visszateszem a tűzhelyre forrni a karamellt. Utolsónak a vaj kerül bele, de akkor, mikor már elzártam a tüzet a lábas alatt.

Az egész elkészült karamell szószt ráöntöm a piteformában levő almára, és mehet is sülni! 50 percen keresztül sütöm alufóliával lefedve, 180°C-on.dsc02312.jpg

Hozzávalók a tetején levő morzsához:

  • 50 g finomliszt
  • 50 g teljes kiőrlésű liszt
  • 100 g barnacukor
  • ½ vanília kikapart belseje
  • 1 ek fahéj
  • ½ ek szerecsendió
  • 115 g vaj

Az összes hozzávalót ugyanúgy összegyúrom, mint a pitetésztát, csak ehhez már nem teszek plusz lisztet. Amíg sül a pite, beteszem a hűtőbe a morzsának valót. 50 perc után kiveszem a sütőből az illatozó finomságot, és a tetejére rámorzsolom ezt a tésztát, hogy mindenhová jusson. Nagyon finom lesz, mikor rásül, jó ropogós, karamellás lesz az egész pite. Ezzel együtt 20-25 percig sütöm, de már nem lefedve.

Nem is kell semmi tálaláshoz, se fagyi, se vanília öntet, magában a legcsodálatosabb!

dsc02307.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cakeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1411837471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anteus 2016.10.27. 21:14:26

nagyon szuper recept, ki is próbálom hétvégén, de kizártnak tartom, hogy a morzsához 1 evőkanál fahéj és fél evőkanál szerecsendió kell, ugye nem?

gorcsevi 2016.10.27. 21:14:58

Tényleg öt kilogramm alma kell hozzá?

Tevely Titanilla 2016.10.27. 21:16:50

@anteus: Hát, én annyit tettem bele, szerintem simán elbírta, de persze ez ízlés kérdése :)

Tevely Titanilla 2016.10.27. 21:17:43

@gorcsevi: Köszönöm a figyelmeztetést, lemaradt előle az 1,(5)... Az 5 kiló kicsit sok lenne. :)

12508834_10207822484617717_2292107275870172532_n.jpg

CAKEség

Titanilla vagyok, huszonéves, könyvimádó álmodozó, aki él-hal a különböző kultúrákért, az édességekért, a sütögetésért és a csokiért. Meg a csokiért. A csokit mondtam már?