Ha hinnék a tökéletes létezésében, akkor akár azt is írhatnám, hogy A Tökéltes Almás Pite. De mivel nem hiszek benne, így maradok a majdnem tökéletesnél. Szerintem ne menjünk bele abba, hogy miért nem hiszem, hogy létezik a tökéletesség, vagy azt, hogy bármilyen étel, vagy akár recept lehet tökéletes, vagy éppen a legjobb, szóval zárjuk csak le annyival, hogy mindenki számára más a jó. Nincs két ugyanolyan ember, két ugyanolyan ízlés miért lenne?
De ugye azt mondtam, hogy nem megyek bele.
Végre az idő is tükrözi az ősz ittlétét, amit csak úgy lehet kibírni, ha az ember kihozza ebből az évszakból a legjobbat. És hogy mi a legjobb?
Természetesen a pite időszak!
Az egyik előző bejegyzésemben a sütőtök pitéről volt szó, most pedig ugye a kedvencemről, az almás pitéről. Roppanós alma, csodás fűszerek, és sok-sok-sok-sok-sok karamell.
Úgy bizony! Karamell. Életemből először sütöttem ilyen pitét, de ezentúl az almás pitét csak így fogom készíteni. Alapból is oda vagyok a karamell szószért, meg vissza, de almával még jobb. Az ízek tökéletesen kiegészítik egymást, egyszerűen lehetetlenség abbahagyni. Ráadásul a teljes kiőrlésű liszt még inkább hozzáad az íz- és illatorgiához.
Komolyan. Próbáljátok csak ki!
Én pontosan olyan voltam, mint a kedvenc Disney hercegnőm, mikor kivettem a sütőből:
Hozzávalók a pite tésztához:
- 50 g finomliszt
- 50 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 kk só
- 110 g vaj
- 4 evőkanál víz
A hozzávalókat egy tálban jól összedolgozom, úgy, hogy ha kinyújtom a tésztát, ne látszódjanak benne a vaj darabok. A tálból a ragadós tésztát kiszedem egy kilisztezett gyúródeszkára, és még gyúrom pár percig. Kis lisztet simán fölvesz még így, de vigyázni kell, hogy ne lisztezzük túl! Ha kicsit megnyomkodom a tésztát, repedezés nélkül kell formálódnia, akkor jó a tészta.
Kinyújtom sodrófával kicsit nagyobbra, mint a piteforma, majd alányúlva beleteszem a formába úgy, hogy ne szakadjon közben el. Levagdosom a felesleges tésztát, és ha esetleg vannak lyukak, ezekkel a maradékokkal befoltozom őket. Nem tudtad? Varrni is tudni kell ahhoz, hogy pitét süthessen az ember! ;)
Végül beteszem a hűtőbe addig, amíg a tölteléket készítem.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1.5 kg egész alma
- 40 g cukor
- 20 g liszt
- 1 ek fahéj
- 1 ek fűszerkeverék (szerecsendió, kardamom, szegfűszeg, gyömbér tetszőleges arányú keveréke)
Az almát meghámozom, kimagozom, és vékony szeletekre vágom. A cukrot, a lisztet és a fűszereket hozzáadom az almához, és jó alaposan összekeverem. Kiveszem a hűtőből a tésztát, amibe beleborítom a tölteléket. Szép kis púpos lesz a pite.
Hozzávalók a karamell szószhoz:
- 150 g cukor
- 1 ek vaníliás cukor
- 130 g tejszín
- 20 g vaj
A cukrot és a vaníliás cukrot fölolvasztom, közben fölforralom a tejszínt. Mikor szép arany barnára olvadt a cukor, leveszem a tűzről és hozzákeverem a forrásban levő tejszínt. Addig keverem, amíg abba nem hagyja a bugyborékolást, utána egy percre még visszateszem a tűzhelyre forrni a karamellt. Utolsónak a vaj kerül bele, de akkor, mikor már elzártam a tüzet a lábas alatt.
Az egész elkészült karamell szószt ráöntöm a piteformában levő almára, és mehet is sülni! 50 percen keresztül sütöm alufóliával lefedve, 180°C-on.
Hozzávalók a tetején levő morzsához:
- 50 g finomliszt
- 50 g teljes kiőrlésű liszt
- 100 g barnacukor
- ½ vanília kikapart belseje
- 1 ek fahéj
- ½ ek szerecsendió
- 115 g vaj
Az összes hozzávalót ugyanúgy összegyúrom, mint a pitetésztát, csak ehhez már nem teszek plusz lisztet. Amíg sül a pite, beteszem a hűtőbe a morzsának valót. 50 perc után kiveszem a sütőből az illatozó finomságot, és a tetejére rámorzsolom ezt a tésztát, hogy mindenhová jusson. Nagyon finom lesz, mikor rásül, jó ropogós, karamellás lesz az egész pite. Ezzel együtt 20-25 percig sütöm, de már nem lefedve.
Nem is kell semmi tálaláshoz, se fagyi, se vanília öntet, magában a legcsodálatosabb!

A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
anteus 2016.10.27. 21:14:26
gorcsevi 2016.10.27. 21:14:58
Tevely Titanilla 2016.10.27. 21:16:50
Tevely Titanilla 2016.10.27. 21:17:43
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal