Caramel Apple

Számomra az október az egyik legcsodálatosabb hónap az évben (a decemberrel egyetemben). Sárguló falevelek, hűvös szelek, borús idő, ijesztő dolgok, kísértetek és sütőtökös sütik minden mennyiségben. Mit lehet ezen nem szeretni?!

img_20200927_120830.jpg

Ilyenkor az ember beöltözhet a jó meleg ruháiba, de még nem kell a mínusz fokokban fagyoskodnia. A boltokban végre megjelennek a különböző méretű, formájú és ízű tökök, amikből isteni leveseket, főzelékeket, főételeket és természetesen desszerteket lehet készíteni. A sárga, narancssárga és piros színek veszik át az uralmat a természetben – a szürke esőfelhőkkel karöltve.

Szerintem az egyik legkellemesebb dolog a világon, amikor az ember lánya hallja a csöpögő eső kopogását a tetőn, miközben a takarójába beburkolózva egy gőzölgő sütőtök latte kortyolgatása közben a Karácsonyi lidércnyomást (Nightmare Before Christmas), az Addams Family-t és a Hill-ház szellemét (The Haunting of Hill House) néz. Természetesen csakis miután degeszre ette magát a saját maga által készített sütőtökös kekszből, sütőtökös pitéből és sütőtökös tiramisuból!

Meg a jelen desszertünkből, a karamellás almából!

Kicsit úgy érzem, itthon nem értékeljük eléggé, pedig gyorsan elkészíthető bármilyen alkalomra. Barátok átjönnek filmet nézni (természetesen csakis maszkban!) és nassolni akarnak közben, a rokonok szeretnének valami édességet ebéd után, esetleg a gyerek nem tud már magával mit kezdeni – a karamellás alma egy jó választás mindegyik esetben.

Hozzávalók a karamellhez:

  • 120 g cukor
  • 1 ek méz
  • 100 g tejszín
  • 10 g vaj

A cukrot és a mézet egy magas falú edénybe teszem, addig melegítem közepes lángon, amíg föl nem olvad és szép aranybarna árnyalatot nem kap. Ezután kis adagokban hozzákeverem a tejszínt. Azért szoktam apránként, mert ha egyszerre teszem bele az egész tejszínt, akkor a cukor lehűl, és hosszabb ideig tart, mire újból fölmelegedik az egész annyira, hogy simára lehessen keverni, míg, ha apránként adom hozzá folyamatos keverés mellett (vigyázat, forró!), nem keményedik meg a cukor. Miután az egész sima állagú, és szép öntet sűrűségű, leveszem a lángról, és hozzá keverem a hűtött vajat.

Használatig szobahőmérsékleten hagyom, hogy kihűljön teljesen.

img_20200927_120057.jpg

Hozzávalók az étcsoki ganache-hoz:

  • 50 g étcsokoládé
  • 50 g tejszín

Az étcsokit és a tejszínt mikróba teszem, 600 W-ra, egy percre. Kiveszem, megkeverem és még egy percre visszateszem. Ha minden igaz, ekkor már elég olvadt a csoki ahhoz, hogy ha kiveszem, és simára keverem, akkor nem marad már benne csokidarabka.

Használatig szobahőmérsékleten hagyom hűlni.

Összeállítás:

Én summerred almát használtam, de ízlés szerint lehet bármilyen, kissé savanykás almát választani. Tetszés szerinti formára szeletelem. Lehet hasábokba, vagy ahogyan én készítettem, karikákra is vágni, igazából a végeredményen nem változtat a formája. A lényeg, hogy a magház ne legyen benne – senki sem szeret almamagot enni.

Mikor mind a karamell szósz, mind a csoki öntet kihűlt, mind a kettőt jól átkeverem, hogy csorgatható állagú legyen, majd tetszés szerinti mennyiséget rácsorgatok az almára. Az alma alatt mindenképpen legyen sütőpapír, mert különben minden ragadni fog!

Tetszés szerint darabolt pekándióval, csoki cseppekkel, kisebb drazsékkal, darabolt mogyoróval vagy nagyobb sópelyhekkel díszíthetjük.

Én nem akartam olyan sokat készíteni, szóval nekem négy kisebb alma után még maradt a karamellből és a csokiból is, ami aztán tökéletesen alkalmas arra, hogy az almát bele mártogassuk – vagy egyszerűen csak kiskanállal kanalazzuk ki az egészet.

Jó szórakozást hozzá!

Ha szeretnél máskor egyből értesülni az új receptjeimről és más érdekességekről, ne felejtsd el like-olni a CAKEséget ITT!

img_20200927_120825.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cakeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr2316224502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

12508834_10207822484617717_2292107275870172532_n.jpg

CAKEség

Titanilla vagyok, huszonéves, könyvimádó álmodozó, aki él-hal a különböző kultúrákért, az édességekért, a sütögetésért és a csokiért. Meg a csokiért. A csokit mondtam már?

süti beállítások módosítása