Szedres panna cotta

Azért jó ez a desszert, mert nagyon hamar elkészül - csak a megdermedése viszonylag hosszú idő -, csodálatosan szép, rendkívül finom, ráadásul úgy díszítjük és ízesíthetjük, ahogyan csak akarjuk! Friss gyümölccsel, lekvárral, csokival, zöld teával, kávéval, karamellel, egyenesen, döntve, csavarosan, pohárban, tálkában, kis tányérra borítva… tényleg csak a képzeletünk szab határt! De ha az embernek éppen nincs kedve desszertet designolni, csak beírja a barátjába, vagy a Pinterest keresőjébe, hogy Panna Cotta, és biztos, hogy több száz ötlet közül lehet választani, hogy milyen külsejű is legyen.

titisuti-2.jpg

Bevallom, hogy nem egészen ezt a receptet használtam, mert most már tudom, hogy kicsit kevesebb cukorral kellett volna készítenem, főleg, hogy ha laktózmentes tejszínt használok, és még bodza szörpöt is teszek bele. Ezek miatt ez már egy kis változtatáson átesett recept, de csak a cukor mennyisége lett kevesebb, így az íze nem esik át nagy átváltozáson, csak kevésbé fog tőle összeragadni a szánk.

Hozzávalók a bodzás Panna Cottához:

  • 600 ml tejszín
  • 130 g cukor
  • 1 db vanília rúd, vagy 1 ek vanília aroma
  • 1 csomag zselatin lap vagy 2 csomag zselatin fix
  • 4-5 ek bodza szörp

A tejszínt összekeverem a cukorral, beleteszem a félbevágott vanília rudat, és forrásig főzöm. Mikor fölforrt, kiveszem a vanília rudat, és beleteszem a zselatint. Ha a zselatin lapot, akkor azt előtte ugye 5 percig vízben kell áztatni, ha pedig a zselatin fixet, akkor először csomómentesre kell keverni kevés tejszínnel, és csak utána lehet beleönteni az egész folyadékba. Ekkor teszem bele a szörpöt is. Szűrőn átcsurgatom a biztonság kedvéért, hogy teljesen sima legyen, majd poharakba/formákba öntöm és mehet is a hűtőbe hűlni. Minimum 1-2 óra kell a megdermedéséhez, de az sem baj, ha tovább van a hűtőben. Ha a pohár aljába kerül a gyümölcs, akkor természetesen a szűrés utáni lépéseket halasztani kell.

11824957_10206801831142018_2644375948952823153_n.jpg

A szeder passzírozásához mindenképpen fogjunk be egy családtagot, hogy ő se maradjon ki a buliból. Nem kell vele semmi különöset csinálni, csak a szűrőn átpasszírozom a friss szemeket, majd a lébe kis zselatin fixet teszek, hogy ne zselé állaga legyen, de ne is maradjon olyan folyós. Szerintem nem kell bele cukor, a Panna Cotta édessége úgyis ellensúlyozza, de van egy olyan érzésem, hogy egyes Még-A-Friss-Málnát-És-Epret-Is-Megcukrozom úriemberek számára mehetett volna bele cukor. Ezt utána a pezsgős poharakba kanalazom és a hűtőbe teszem egy kevés időre. Miután kicsit dermedt a hűtőben, óvatosan belecsurgatom a Panna Cottát, hogy ne keveredjenek össze, majd ismét bekerültek a hűtőbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://cakeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr258517856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

12508834_10207822484617717_2292107275870172532_n.jpg

CAKEség

Titanilla vagyok, huszonéves, könyvimádó álmodozó, aki él-hal a különböző kultúrákért, az édességekért, a sütögetésért és a csokiért. Meg a csokiért. A csokit mondtam már?

süti beállítások módosítása