Anyák napi szívecske

Anyák napját, mint azt tudjuk, május első vasárnapján ünnepeljük. Van már ötleted, hogy hogyan köszönöd meg azt az anyukádnak, amit egész évben érted tett?

Ha még nincs, vagy úgy érzed, nem elég, amivel készültél, akkor nekem van egy ötletem!

sziv_suti_1.jpg

Persze, nem csak anyák napján lehet elkészíteni ezt a kis tortát, hanem bármelyik szülinap vagy névnap tökéletes alkalom az elkészítésére, de mindig jó ötlet valami finomsággal megmutatni, hogy mennyire szereted az édesanyádat.

sziv_suti_2.jpg

Hozzávalók a linzer tésztához:

  • 750 g liszt
  • 500 g vaj
  • 250 g porcukor
  • 1 db tojás

Az összes hozzávalót összegyúrom, majd amikor teljesen homogén, szép gömböt kapok, akkor azt becsomagolom folpackba és fél órára a hűtőbe teszem. Közben sütőpapírból szív alakot vágok ki, körülbelül akkorát, hogy a legnagyobb méretű tepsibe beleférjen majd. A hideg tésztát kilisztezett gyúródeszkán körülbelül fél centi vastagra nyújtom, és a sütőpapír alapján kivágom mind a két szívet. 180 fokon sütöm addig, amíg a széle kezd halványan barnulni. Ekkora méretnél figyelni kell arra, hogy a belseje ne maradjon nyers, de a külseje meg ne égjen meg, szóval ne nagyon menjünk el a sütő közeléből!

Még maradni fog a tésztából, azt tarte alapnak, vagy linzernek/ischlernek nyugodtan föl lehet használni. Vagy, ha valaki szeretne royal icinggel kísérletezni, az az elkészült művet akár a tortára is rakhatja majd díszítőelemként.

sziv_suti_3.jpg

Hozzávalók a mascarpone krémhez:

  • 500 g tej
  • 125 g cukor
  • 1 rúd vanília
  • 70 g keményítő + 75 g tej
  • 100 g vaj
  • 500 g mascarpone

A tejet a cukorral és a vanília rúd kikapart belsejével együtt fölforralom. A keményítőt egy kisebb tálkában összekeverem a tejjel, és amikor a tűzön lévő cukros tej fölforrt, belekeverem a keményítős részt. Addig keverem, amíg sűrű nem lesz, illetve a keményítő íze már nem érződik, majd a lángról levéve, egy másik edénybe átöntöm a krémet. A krémre folpackot nyomogatok, hogy ne bőrösödjön hűlés közben. Miután kihűlt, robotgéppel kikeverem, hozzáadom a vajat, és tovább habosítom. A lényeg, hogy a vaj és a krém ugyanolyan hőmérsékletűek legyenek, különben nem elegyednek el egymással. Ha esetleg vaj darabkák lennének a krémben, akkor pár másodpercre tedd az egészet mikróba, utána el fog keveredni egymással. Ezután a mascarponéval is kihabosítom, hogy olyan legyen, mint egy csodaszép felhő, amibe legszívesebben belevetné magát az ember.

Tipp: A vanília rudat nem szabad kidobni, túl drága ahhoz. Inkább egy tiszta befőttes üveget tölts tele cukorral, abba tedd bele a rudat, rázd össze, és egy hét múlva használatra kész a természetes vaníliás cukor. Minden alkalommal, amikor kikaparsz egy vanília rudat, szépen tedd bele őket ebbe az üvegbe, és amikor fogy belőle a cukor, csak töltsd után. Én mindig ezt a fajta vaníliás cukrot használom, a boltit nem szeretem, mert az életében nem látott még vaníliát.

sziv_suti_4.jpg

Hozzávalók a zseléhez:

  • 250 g fagyasztott málna
  • 75 g cukor
  • 8 g zselatin

A fagyasztott málnát fölforralom a cukorral, majd egy szűrőn keresztül átpasszírozom, amennyire csak tudom. A zselatint kis hideg vízzel megduzzasztom, majd még egy kis vizet adok hozzá, és megmelegítem. Nem forralom, csak addig melegítem, amíg a zselatin föloldódik a vízben. Ezt hozzá keverem a málna levéhez, kiöntöm egy kifolpackozott kisebb tepsibe, és hagyom zselésedni. Mikor már szépen megdermedt, kiveszem a tepsiből, és kisebb téglalapokra vagdosom.

sziv_suti_5.jpg

Összeállítás:

Az egyik linzer lapot egy szép tálra teszem. Megkenem Nutellával, majd a mascarpone habot sima csöves habzsákból kinyomkodom. Ügyelni kell arra, hogy maximum a krém felét használjuk el, mert az alsó rétegnél nem gáz, ha a belseje nem olyan szép, viszont a tetején az mutat jól, ha teljesen be van fedve a hab stuffokkal. A zselének a háromnegyedét alulra szórom szét, a negyedét pedig a tetején, amit ugyanúgy kell összeállítani, mint az alját.

Díszítésként én rózsát, habcsókot, zselét, epret, macaront és csoki darabkákat használtam, de bármilyen ehető virág, friss gyümölcs, drazsé, vagy keksz jól mutat rajta.

Ha esetleg te is macaront szeretnél rá tenni, akkor ahhoz receptet itt és itt találsz.

Boldog anyák napját!

Ha szeretnél máskor egyből értesülni az új receptjeimről és más érdekességekről, ne felejtsd el like-olni a CAKEséget ITT!

A csodás képekért köszönet: Love'o'graphy

sziv_suti_6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cakeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr8314790234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

12508834_10207822484617717_2292107275870172532_n.jpg

CAKEség

Titanilla vagyok, huszonéves, könyvimádó álmodozó, aki él-hal a különböző kultúrákért, az édességekért, a sütögetésért és a csokiért. Meg a csokiért. A csokit mondtam már?

süti beállítások módosítása