Mint már párszor említettem, én oda vagyok a csokoládéért, szóval minimum minden második sütimnek tartalmaznia kell csokit. Sőt, az még jobb, ha az egész szinte csak abból áll, mint ahogyan ez a torta is.
Kissé szabadosan francia csokitorta ez a francia csokitorta, mert elméletileg abban alig, vagy egyáltalán nincs is liszt, és kicsit tortásabb is az alakja, mint ahogyan azt ebben a receptben láthatod is:
http://cakeseg.blog.hu/2016/08/04/francia_csokitorta_552
Ez kicsit inkább két desszert keveréke, a nevét adó sütié, illetve a láva tortáé. Az utóbbi édesség arról nevezetes, hogy a belseje még folyós, szóval amikor az ember belemártja a kanalát, kifolyik belőle a kissé még nyers tészta. Ennek a tortának is ilyesmi az alapja, azért is mondom, hogy a kettő kereszteződése. (Hah, mint az Indominus Rex a T-Rexé és a Velociraproté – igen, Jurassic Worldöt nézek éppen.)
Bár én kuglóf formában készítettem, ez nem jelenti azt, hogy másnak is kötelező abban készíteni, egy sima tortaforma, vagy akár őzgerinc forma is tökéletes ehhez a süteményhez. Szerintem így jobban néz ki, de ez az egyéni szépérzékre van bízva.
Hozzávalók a desszerthez:
- 200 g Nutella (esetleg csoki ganache)
- 200 g étcsoki
- 200 g vaj
- 1 db tojássárga
- 6 db tojás
- 140 g cukor
- 160 g liszt
A Nutellát folpackra kanalazom, becsomagolom és olyanra formázom, amilyen formába fogom tenni a tésztát. Mivel én kuglóf formában készítem, így akkora hengert formálok belőle, hogy amikor meghajlítom kör alakúra, akkor körülbelül a kuglóf formának a közepébe férjen el. Ha mondjuk őzgerincként készíted el, akkor elég belőle egy rúd, ha pedig tortaformában, akkor én kerek lapként formálnám meg. A folpackozott, megfelelően kialakított Nutellát mélyhűtőbe teszem, hogy addig is dermedjen, amíg a tésztát összekészítem. Sőt, jobb, ha akár pár órával előtte elkészíted, akkor biztosan van ideje dermedni!
A csokit a vajjal vízgőz fölött megolvasztom, kicsit hagyom hűlni, és belekeverem a tojássárgáját. Az egész tojásokat egy nagy tálban elkezdem fölverni, majd folyamatos keverés közben hozzáadom a cukrot, és szép habbá verem. Mikor ez megvan, felváltva hozzákeverem a csokis részt és a lisztet. A formát alaposan kivajazom, és kakaóporral meghintem, hogy ne ragadjon majd oda. A tésztának a felét beletöltöm, belehelyezem a kicsomagolt, fagyasztott Nutellát, majd rákanalazom a másik felét is. 180 fokos, előmelegített sütőben kürölbelül negyed óráig sütöm, hogy a külseje szépen megsüljön, de a belseje még ne teljesen.
Eperrel, málnával, vagy akár simán kis porcukorral meghintve tálalom.
Ha szeretnél máskor egyből értesülni az új receptjeimről és más érdekességekről, ne felejtsd el like-olni a CAKEséget ITT!
A csodás képekért köszönet: Love'o'graphy
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
takacsveca93 2018.06.24. 15:59:47
www.ujsagomat.hu/penny-market/