Imádom a bogyós gyümölcsöket! Kedvenc gyümölcsöm a málna, de a szeder és az áfonya egyből követik. Úgyhogy amint nyár van, én úgy szólván rávetem magam a kedvenc „málnás nénimre” a piacon. Kilószámra vesszük ezeket a finom erdei gyümölcsöket, amiknek nagy része már nyersen elfogy, de ami nem, az biztos, hogy egy édességben találja magát.
Így történt ezzel az adag gyümölccsel is. És hogy mi a lehető legjobb fölhasználási módjuk? Ha nincsenek hőkezelve; a sütin is a csodaszép nyers áfonyák, málnák, szedrek és fekete cseresznyék sorakoznak.
Bevallom a sütihez az ötletet az Amber’s French Bakery & Cafe adta. Ha arra járok, sosem bírom ki, hogy ne menjek be, és egyek egy isteni ementális szendvicset valami sütivel. Ott láttam egy olyat, hogy francia csokitorta, amit ugye egyszerűen muszáj voltam megkóstolni! Csokitorta, tejszínnel és gyümölccsel? Ez a nekem való desszert! Szóval ott ettem ilyet először, és egyszerűen teljesen beleszerettem.
Sajnos, az ember mégsem járhat be a belvárosba csak azért, hogy sütit vegyen magának, meg aztán a családnak is kellene venni, mert hát úgy illik, úgyhogy mily szörnyűség, kénytelen voltam én elkészíteni ezt a csoki csodát. De egyáltalán nem bántam meg, és a családom is nagyon örült neki.
A CAKEséget a Facebookon megtalálod ITT, Instagramon pedig ITT.
Hozzávalók a francia csokitortához:
- 3 db tojás
- 95 g vaj
- 150 g csoki
- 1 tk sütőpor
- 30 g liszt
- 20 g kakaó
- 90 g cukor
- 2 ek tej
- 1 ek vaníliás cukor
- csipet só
180°C-ra előmelegítem a sütőt, és kivajazok, kilisztezek egy 20 centis tortaformát. A csokit a vajjal vízgőz fölött felolvasztom. Miután felolvadt, hozzákeverem a sütőport, a lisztet, a vaníliás cukort és a kakaót. A tojássárgáját a cukorral addig verem, amíg teljesen ki nem fehéredik, belekeverem a két evőkanál tejet, majd finoman hozzákeverem a csokis masszához. A csipet sóval fölverem a tojásfehérjét, és a kemény habot óvatosan beleforgatom a többihez. Mivel túl sok tészta marad a tálban, amit kééééptelenség rendesen belelapátolni a formába, azt szépen beteszem a sütőbe, a tálban levő maradékot pedig szépen dugiban kinyalogatjuk. (Igen, én bevallom őszintén, hogy kiskorom óta nem nőttem ki, és kinyalogatom a tálat!)
Hozzávalók a díszítéshez:
- 400 ml tejszín
- 2 habfixáló
- Sok-sok gyümi
A tejszínt fölverem a habfixálóval, hogy jó kemény habot kapjak. Nem kell bele cukor, pláne, ha az ember úgy, mint én is, csak laktózmentes tejszínhabot használ (na, meg minden más is laktózmentes!), a tejszínhab pont úgy jó, ahogyan fölverjük. Máskor szoktam bele tenni cukrot, de ehhez a sütihez nem kell, a piskóta pont elég édes!
A habot rákanalazom a kihűlt piskótára, végül pedig rászórom a megmosott gyümölcsöket, és tálalásra is kész!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.