Sós karamellás csoki ganache tart

Mint ahogyan azt már említettem az előző bejegyzésben, az én kedvenc tartom a Sós karamellás, csoki ganache-os tart. Mmmm, egyszerűen isteni! Persze, ízlések és pofonok, szóval biztosan vannak olyanok, akiknek ez túlságosan édes, de én egyszerűen imádom. Legközelebb majd megpróbálom úgy is, hogy a karamell réteg alá vékony alma szeleteket is teszek, szerintem nagyon jól ellensúlyozni fogja a többi alapanyag édességét.

cakeseg-6.jpg

Remélem, mindenki bemelegített a múltkori brownie-s tarttal, mert ami most fog jönni, az egyszerűen brutál lesz!

Én szóltam! :P

A következő recept nagyjából 3 kis formára lesz elegendő.  Plusz egy fél, de nekem az a fél az ismeretlen sütő miatt kissé fekete lett, úgyhogy azt inkább ne is említsük!

 A CAKEséget a Facebookon megtalálod ITT, Instagramon pedig ITT.cakeseg-5.jpg

Hozzávalók a tésztához:

  • 90 g liszt
  • 30 g mandulaliszt
  • 30 g kakaó
  • 50 g porcukor
  • 75 g vaj

A lisztet, a mandulalisztet és a kakaót először elkeverem, majd beleteszem a porcukrot. A vajat kis kockákra vágom, hogy mikor összegyúrom a többi hozzávalóval, akkor könnyebb legyen a munka. Addig gyúrom az egészet, amíg az egész egy szép, nagy, összeálló labda nem lesz. Mikor ez megtörtént, három kisebb gombócba szétszedem, azokat egyesével kinyújtom fél-fél centi vastagra, és mehetnek is bele a formákba. Fél-egy órára beteszem őket a hűtőbe, majd mikor letelt, kicsit megszúrkodom őket, és mehetnek is rá a babszemek (persze csak sütőpapírra, hogy ne süljenek bele a tésztába!). 180°C-on 5-7 percig sütöm őket.
cakeseg-4.jpg

Hozzávalók a sós karamell szószhoz:

  • 140 g cukor
  • 35 g méz
  • 100 g tejszín
  • 40 g vaj
  • 2 csipet só

A cukrot fölolvasztom, hogy ne legyenek benne kisebb cukordarabkák sem. Utána beleöntöm a tejszínt és a mézet, amitől ugye összeugrik az egész, de nem kell megijedni, további forralás és hosszú kevergetés után simán felolvad az egész. Addig kell kevergetni, amíg minden teljesen sima nem lesz. Mikor ez megtörtént, leveszem a lángról, beleteszem a vajat, és további keverés mellett csodálom, ahogyan olvad a vaj, keveredik a karamell szósz. Végül, de nem utolsó sorban mehet is bele a só, és önthetem is át az egészet egy befőttesüvegbe, vagy kistálkába. (Amennyiben nem olvadt föl a cukor teljesen, hanem itt-ott kisebb darabkák még vannak benne, az nem probléma, egyszerűen csak egy kis szűrőn keresztül kell átönteni a tálkába.) Ha nem egyből használom föl, a hűtőben tárolom. Hogy mennyi ideig? Hát… mondjuk úgy, hogy nem hinném, hogy sok háztartásban maradna a hűtőben addig, hogy megromoljon.

Ha valaki esetleg nem szereti a sós karamellát (az meg hogy lehet?! :O), akkor a sót kihagyhatja, maga a karamell szósz anélkül is isteni.  Dupla adag készítése esetén jegeskávékba, fagyi kelyhekbe tökéletes választás!
cakeseg-7.jpg

 

Hozzávalók a csoki ganache-hoz:

  • 100 g tejszín
  • 100 g csoki
  • 10 g vaj

A tejszínt fölforralom, majd az apróra tördelt csokira öntöm. Keverem, kavarom, és arról álmodozom, hogy az egész csak az enyém, az én drágaszágom. Végül, mikor az egész teljesen sima, nincsenek benne még fel nem olvadt csoki darabkák, mehet bele a vaj. Ahogyan az olvad, néha megkeverem, hogy egynemű legyen, és már készen is van!

A kihűlt formákat előveszem, belecsorgatom az isteni karamell szószt, ami, ha minden jól megy, akkor már eléggé kihűlt és besűrűsödött ahhoz, hogy megtartsa a ganache-t, a legfelső réteget. Ismét visszakerül a hűtőbe, addig, hogy a ganache is megdermedjen. Közben megint kis cukrot olvasztok, és egy evőkanál segítségével egy sütőpapírra nonfiguratív formákat rajzolok. Oké, oké, én megpróbálkoztam egy lepke készítésével, ami egészen felismerhető, de még messze nem tökéletes. De gyakorlás teszi a mestert, úgyhogy egészen egy szép karamell sárkányig meg sem állok!

Képekért köszönet: Love'o'graphy

cakeseg-8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cakeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr938837190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

12508834_10207822484617717_2292107275870172532_n.jpg

CAKEség

Titanilla vagyok, huszonéves, könyvimádó álmodozó, aki él-hal a különböző kultúrákért, az édességekért, a sütögetésért és a csokiért. Meg a csokiért. A csokit mondtam már?

süti beállítások módosítása