Tart variációk

A tart az egyik legjobb dolog a világon, ugyanis tényleg csak a képzelet szab határt annak, hogy milyen ízeket ötvözünk benne. A lényeg, hogy omlós tésztából készül a kis kosárka, viszont hogy milyen lisztből, milyen töltelékkel, díszítéssel készül, az már csak a készítőtől függ. Személyes kedvencem a sós karamellás-csokis tart, amiről majd jön a recept, de a család nagy részének az már cukormérgezés, úgyhogy először a bemelegítést hozom! ;)titisuti-14.jpg

Háromféle ízű tart jön felkészítésnek: függőséget okozó citromos; az abszolút párosítás, csokis-epres; és a fantasztikusan csokis brownies tart. Igen. Brownies tart!

Mint ahogyan azt már párszor említettem, a brownie az egyik szenvedélyem. Komolyan: csokis, kívül roppanós, belül olvadó… egyszerűen imádom! Konkrétan annyira, hogy én még a tartba is azt teszek, és senki nem mondhatja nekem, hogy nem lesz fantasztikus a végeredmény! Pláne, ha sós karamellával turbózzuk föl. Ahhh, most megjött a kedvem, hogy vizsgák helyett megint készítsek egy jó nagy adagot! Vajon hogyha viszek a tanároknak belőle, átengednek tanulás nélkül is? Nananana? Nem? A francba… Mindegy, úgyis túl maximalista vagyok ahhoz, hogy megelégedjek egy ilyen kettessel. Ezért nem szoktam puskázni sem, mert vallom, hogy a saját tudásom/nem tudásom miatt kapjam azt a jegyet, amit kapok.

titisuti-13.jpg

Hozzávalók a tésztához:

  • 300 g liszt
  • 200 g vaj
  • 100 g porcukor
  • ½ citrom héja
  • 1 ek vaníliás cukor
  • csipet só

A száraz hozzávalókat összekeverem, majd a szobahőmérsékletű vajat hozzágyúrom a többihez. Teljesen összedolgozom az összes hozzávalót, hogy sehol ne legyenek vaj darabok, meg lisztes részek. Labdát formázok, ha egyben marad, akkor csodálatos, ha még gyúrás közben le-lejönnek kis darabkák, akkor még lehet vele játszadozni. Ha már tökéletesen formázható a tészta, akkor először elosztom annyi kis gombócba, ahány darabot akarunk készíteni (nekem 8 darab jött ki belőle), majd lisztes asztalon kinyújtom fél centi vastagra és a sodrófa segítségével beleteszem a formába. Kicsit igazgatok rajta, ha nem sikerül egyből simán beletenni, aztán villával megszúrkodom az alját. Egy fél-egy órára mehet is be a hűtőbe!

És bizony itt ágazik szét a három tart készítése, ugyanis az epres-csokishoz csak a tésztát kell megsütni, a citromoshoz egy pár perces elősütés szükséges, a brownie pedig együtt sül a tésztával.

Hozzávalók a browniehoz:

  • 150 g csoki
  • 50 g vaj
  • 2 tojás
  • 110 g cukor
  • 70 g liszt

A csokit és a vajat vízgőz fölött fölolvasztom. Kicsit hagyom hűlni, aztán belekeverem a cukrot, a lisztet, év végül a tojásokat. Én két kis tart formát töltöttem vele tele, a maradékot pedig sima brownienak sütöttem meg. (De csak azért, mert mindenki az epresre meg a citromosra szavazott, hogy abból kérnek többet T_T) 180°C-on sütöm kb tíz percig, addig, amíg a tészta széle el nem kezd barnulni, de, ha a brownieba beleszúrunk egy villát, akkor még a belseje nem sült meg.11995664_10207096120339064_1390512460_n.jpg

Hozzávalók a sós karamellához:

  • 130 g cukor
  • 100 g tejszín
  • 20 g méz
  • 35 g vaj
  • két csipet só

Ez az adag bőven sok lesz, de én mindig ennyit készítek minimum, ugyanis olyan szinten a függője vagyok, hogy volt olyan alkalom, amikor az egészet én magam fölfaltam. Egyetlen. Nap. Alatt. De pszt! Szóval muszáj minimum ennyi karamell szószt készíteni, ha esetleg valami véletlen folytán még maradna az első kóstoló után is belőle, akkor egy üres befőttes üvegbe el lehet tenni. Hűtőben hosszú időn keresztül eláll (nem, nem áll el, mert az éjszaka folyamán tutira elpárolog!), ha pedig újból folyékony állagúnak szeretném, csak beteszem a mikróba pár másodpercre, és már csurgathatjuk is.

Szóval, először is, fölolvasztom a cukrot. Vigyázni kell ugye, hogy ne égjen meg, mert akkor napokig mehet a szellőztetés, és a füsttelenítés, de azért ne maradjanak benne cukordarabok sem. Ezután beleöntöm a tejszínt és a mézet. Magas lábasban kell ezt készíteni, ugyanis a tejszíntől egyből fölfut az egész folyadék. Alacsony lángon addig főzöm, és közben keverem (!), amíg fölolvad teljesen a karamell. Miután teljesen sima, leveszem a lángról, és beleteszem a vajat. Jól elkavarom, hogy elolvadjon, és a végén pedig mehet bele a só ízlés szerint. Ha nem használjuk föl egyből, akkor én bele szoktam önteni egy üres befőttes üvegbe, szűrőn keresztül, hogy tényleg teljesen sima legyen az egész.

11802018_10207096120899078_509591646_n.jpg

Hozzávalók az citromos krémhez:

  • 2 citrom leve és héja
  • 2 tojás
  • 70 g cukor
  • 70 g tejszín

A tojásokat fölverem a cukorral. A szép, viszonylag kemény (nem kemény, mert az csak összeomlik, de azért ne is tojásrántotta állagú) tojáshabba beleöntöm a citrom levét, a lereszelt héját, illetve a tejszínt. Összekeverem, és mehet is bele a kb négy-öt percre elősütött kis formácskákba. A kosárkák még ne legyenek megsülve teljesen, még maradjanak szép fehérek, de látszódjon rajtuk, hogy már nem nyersek. A citromos „krémmel”, ami jelen helyzetben inkább lötty, semmint krém, addig sütöm, amíg megszilárdul. Mármint nem megkeményedik, egyszerűen csak ha megrázom a formákat, akkor csak a belseje rezeg. Ekkor már jó, ki lehet venni. Áfonyával egyszerűen fantasztikus, de ha valakinek nem túl édes (mert egyáltalán nem édes, hanem kellemesen fanyarkás), akkor kis porcukrot is lehet a tetejére tenni.

Hozzávalók a ganachehoz:

  • 130 g étcsoki
  • 130 g tejszín

A tejszínt fölforralom, majd a földarabolt csokira öntöm, és addig keverem, amíg az egész homogén nem lesz. A megsült tart alapra eper darabokat teszek, és leöntöm a csokival. Kicsit hagyom dermedni a hűtőben, majd lehet is fölfalni!

11297105_10207096120939079_50524391_o.jpg

Képekért köszönet: Love'o'graphy

A bejegyzés trackback címe:

https://cakeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr938784322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

12508834_10207822484617717_2292107275870172532_n.jpg

CAKEség

Titanilla vagyok, huszonéves, könyvimádó álmodozó, aki él-hal a különböző kultúrákért, az édességekért, a sütögetésért és a csokiért. Meg a csokiért. A csokit mondtam már?

süti beállítások módosítása