Mindenmentes málnás "sajttorta"

Sajnos egyre több embernek kell különféle diétát követnie, akár saját választás miatt, de legfőképpen valamilyen egészségügyi dolog miatt. Az én családomban is így van ez, úgyhogy azért, hogy nővérem se érezze rosszul magát a családi összejöveteleken, neki is mindig készítek valamiféle általa is fogyasztható desszertet. Mint például ezt a mentes málnatortát, amit a szülinapjára kapott tőlem.

1.jpg

És amit sikeresen föl is falt teljesen egyedül...

Bevallom őszintén, hogy azért nem szoktam olyan recepteket föltenni, mert még minden a kísérletezgetési fázis alatt van, illetve a főbb probléma az az, hogy úgy készítem a dolgokat, hogy mindenfélét összeöntözgetek.

Nem ehet a nővérem tojást, de nincs otthon banán? Akkor próbáljuk ki cukkinivel sütni a browniet! Nem elég kakaós? Akkor öntsünk még bele többet a kakaó porból! Túl sok az olajosmag a krémben, ezért nem szeretném, hogy a brownieban is az legyen? Használjuk életünkben második alkalommal rizslisztet! Ésatöbbi, ésatöbbi.

Szóval, általában így mennek a dolgok nálam. De majd valamikor újból készítek neki többek között karobos, mindenmentes bounty szeletet, és akkor annak a receptjét is fölteszem...

Vigyázat! A nővérem diétája engedi a mézet, így azzal édesítek mindent, de lehet helyettesíteni juhar- vagy agavé sziruppal. Mesterséges édesítőszerrel nem tudom, milyen arányok kellenének, úgyhogy pl. IR diéta esetén nem ajánlott ezt a receptet pontról pontra követni!

Hozzávalók a cukkinis browniehoz:3.jpg

  • 100 g reszelt cukkini (vizet kinyomni előtte!)
  • 30 g kakaó
  • 75 g rizsliszt
  • 60 g mandulavaj
  • 60 g mandulatej
  • 2 ek méz
  • 1 tk sütőpor

Minden hozzávalót egy tálba teszek, és vagy turmixgéppel, vagy botmixerrel egyneműsítem. Ízlés szerint kis mandulatejet vagy mézet lehet bele tenni, ha esetleg túl sűrű, vagy túl keserű a brownie alap. Az biztos, hogy a kakaópor miatt nagyon 99%--os csoki íze lesz! Ezt egy kisütőpapírozott, 18 centi átmérőjű tortaformába teszem, és 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül húsz percet sütöm. Akkor kell kivenni, amikor még a belseje még lágy, de a külseje már bőven megsült.

Hozzávalók a málnás kesu-sajttortához:

  • 100 g kesudió (vízbe áztatva)
  • 5 lime leve
  • 50 g fagyasztott málna (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
  • 1-5 ek víz a kívánt, folyós állag eléréséhez
  • 3 ek méz
  • 5 g őrölt étkezési zselatin + 3 ek víz
  • VAGY ½ tk agar-agar + 4 ek víz

A kesudiót egy estére beáztatom, majd amikor fölhasználom, akkor leöntöm róla a vizet. Szintén turmixgépet vagy botmixert használok arra, hogy a zselatin/agar-agar kivételével mindent összeturmixoljak. Nem kell teljesen simára turmixolni, ha maradnak benne kis apró kesu darabok, az plusz textúrát ad a desszertnek. A zselésítő anyagot a vízzel fölmelegítem, majd beleöntöm a krémbe és jól elkeverem. Az egészet a tortaformában lévő, már kihűlt browniera öntöm és lehetőség szerint egy estére a hűtőbe teszem, hogy jól összeérjen az egész.

Én gránátalmával és összetört mandulával díszítettem, de porított liofilizált málnával, vagy nyáron különböző piros gyümölcsökkel is szép látványt mutatna.

2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cakeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr4716237302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

12508834_10207822484617717_2292107275870172532_n.jpg

CAKEség

Titanilla vagyok, huszonéves, könyvimádó álmodozó, aki él-hal a különböző kultúrákért, az édességekért, a sütögetésért és a csokiért. Meg a csokiért. A csokit mondtam már?

süti beállítások módosítása