Áfonyás Charotte torta

Már kiskorom óta csak ámultam és bámultam, hogy milyen fantasztikusok a Charlotte torták. Édes, lekvárral töltött piskótacsigák, sok-sok hab – mit lehet ezen nem szeretni?! Viszont még sosem készítettem. Valamiért meg voltam róla győződve, hogy borzasztóan nehéz lehet. Erre kiderült, hogy mégsem.

dsc00143_1.jpg

A Balaton melletti nyaralás mindig is inkább a fagyiról, vagy palacsintáról szólt, sosem készítettem itt mást, pedig egy egyszerűbb sütihez mindenféle felszerelés fellelhető. Persze, szülinapi vagy esküvői tortát azért nem készítenék a Balaton mellett, de egy könnyű kis piskóta sima ügy.

Bevallom őszintén, nekem a piskóta tekercs nem nagyon sikerült, mikor próbálkoztam, mert túl száraz lett, viszont nemrégiben a nagymamám nagyon szívesen megtanította, hogyan kell elkészíteni a tökéletes, puha, lágy piskótatekercset. Viszont a fél kiló áfonyával is kellett kezdeni valamit, amit előző nap a piacon vettünk, szóval pár pillanat gondolkodás után elhatároztam: én bizony akkor is megpróbálom a Charlotte tortát, ha nem fogom tudni kiszedni az edényből. Maximum kanalaztuk volna, nem nagy ügy.

Szerencsére sikerült kiszedni az edényből, és meg is állt, ráadásul mindenki jó ízűen egy csomót evett belőle, szóval minden szuperül sikerült, hála az égnek.

dsc00119_1.jpg

Hozzávalók a piskótához:

  • 6 db tojás
  • 6 púpos ek cukor
  • 6 csapott ek liszt

Előmelegítem a sütőt 180°C-ra, és egy lapos tepsit kibélelek sütőpapírral. A tojásokat fölverem a cukorral, amíg egy viszonylag kemény habot nem kapok. Hozzákeverem a lisztet és a tésztát a tepsibe öntöm. Elegyengetem, és mehet is a sütőbe aranybarnára sütni.

A megsült piskótát kifordítom egy konyharuhára, lazán föltekerem széltében, és hagyom kihűlni. Ízlés szerint ribizli, vagy más erdei gyümölcsös lekvárral megkenem a piskótát, és szorosan föltekerem. Én házi ribizli lekvárt használtam, ráadásul a ribizli egyenesen a kertből jött. Oké, ez vidéken valószínűleg a saját készítésű, kerti gyümölcsből készült lekvár nem túl nagy dolog, de városi – pláne fővárosi! – lányként én baromira élveztem a készítését.

dsc00153_1.jpg

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 400 g tejszín
  • 150 g cukor
  • 2 csomag zselatin fix
  • 500 g áfonya és/vagy málna és/vagy szeder
  • 125 g erdei gyümölcsös joghurt

A tejszínt a cukorral és a zselatin fixszel kemény habbá verem. Hozzá keverem a joghurtot és a gyümölcsöket, majd még egy fél percig verem robotgéppel, hogy a gyümölcs is kicsit pépesedjen.

Egy félgömb alakú tálat kibélelek folpackkal, hogy könnyen ki lehessen majd szedni. A piskótatekercset fölvágom vékony szeletekre, és szorosan egymás mellé helyezem őket a tálban. Amikor már a tál tetejéig van piskóta, beleborítom a habot, amit elegyengetek, majd a maradék piskótatekerccsel lezárom a süteményt. Kicsit rányomkodom, hogy biztosan összeálljon majd az egész, majd letakarom, és hűtőbe teszem minimum 4 órára.

A pihenési idő lejárta után a tálra teszek egy tányérat, kifordítom rá és leveszem a folpackot. Nem is volt olyan vészes az elkészítése, nem?

Ha szeretnél máskor egyből értesülni az új receptjeimről és más érdekességekről, ne felejtsd el like-olni a CAKEséget ITT!

dsc00167.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cakeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr5012788882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2017.09.24. 07:36:40

"Szerencsére sikerült kiszedni az edényből..." Az lett volna a csoda, ha a folpack bélés ellenére sem sikerül kiszedni... Mondjuk én szétválasztva - fehérje-sárgája - használom a tojásokat, de ahány ház, annyi recept! :)

SemmiKülönös 2017.09.24. 17:46:52

Én is készítettem charlotte tortát. Én sárgabarackosat . Az enyém is ízletes, és szép lett. Ha van kedves nézd meg:
atemaazutcanhever.blog.hu/2017/07/27/sargabarack_charlotte

Üdvözlettel: SK

czinimini 2017.09.25. 12:45:39

Régebben én is szétválasztottam a tojást, aztán leszoktam róla. Robotgéppel kb. 10 perc alatt gyönyörűen fölhabosodik, nagyon szép lesz a piskóta.

Tevely Titanilla 2018.01.31. 14:41:20

@Krutzifix: Bocsánat, hogy nem válaszoltam eddig, valamiért nem jelezte a felület a kommenteket.

Úgy értettem, hogy szerencsére sikerült kiszednem az edényből, hogy egyben jött ki belőle, nem pedig darabokban. De igen, ha folpack ellenére sem jön ki valami a formából, akkor ott nagy gondok vannak.
Amikor sima piskótát készítek, akkor én is külön választom őket, de mind a két esetben szép hab lesz belőle :)

12508834_10207822484617717_2292107275870172532_n.jpg

CAKEség

Titanilla vagyok, huszonéves, könyvimádó álmodozó, aki él-hal a különböző kultúrákért, az édességekért, a sütögetésért és a csokiért. Meg a csokiért. A csokit mondtam már?

süti beállítások módosítása