A karácsony a kedvenc ünnepem. Sajnos a vizsgaidőszak miatt nem sok időm jut a készülődés kiélvezésére, szóval nekem a január vége, február eleje lesz az igazi karácsony. De azért próbálok sütögetni, mikor éppen nem tanulok, vagy betegszem le. A bejgli és a karácsonyi torta elkészítése még várat magára, de a szokásos linzer, és egy újítás, a gyömbéres mandulás keksz már elkészült.
Mostanában mindenki pecsétel. Mármint kekszet, a levél pecsételés sajnos kiment a divatból. Nem értem miért, pedig olyan menő – gondoljunk csak a Harry Potter első részére: tök izgalmas lehet föltörni egy viaszpecséttel lezárt borítékot! De térjünk is vissza a tárgyra.
Szóval, mindenki pecsétel, úgyhogy eldöntöttem, hogy én is fogok. Bár apa megpróbálta megakadályozni, hogy anyától kapjak ilyen pecsételőt, hiszen "biztos nem kellene nekem" - én mégis beszereztem háromfélét. És egyáltalán nem bántam meg!
Nagyon király dolog! Nekem a csapkodás jön be leginkább, de persze az aranyos feliratok, amik belenyomódnak a kekszbe, azok is nagyon cukik. Szóval ha nincsen neked otthon, szerezz be, és csapkodj kicsit! Az Aldiban nem tudom, hogy még van-e, de ott egész jó áron lehetett venni, vagy netről is lehet rendelni.
Hozzávalók a kekszhez:
- 125 g vaj
- 125 g cukor
- 1 db tojás
- 250 g mandulaliszt
- 100 g liszt (gluténérzékenyeknek természetesen rizsliszt, vagy más gluténmentes)
- 1 tk vanília aroma
- 1 tk gyömbér
- 1 csipet só
A vajat kihabosítom a cukorral. Mikor szép fehér krém az egész, belekeverem a tojást és a vanília aromát. Ebbe megy bele a többi hozzávaló, amikkel együtt addig keverem robotgéppel, vagy gyúrom kézzel, amíg szépen össze nem áll az egész egy viszonylag puha tapintású golyóvá. Egy órára beteszem a hűtőbe, majd mikor kiveszem onnan, 180°C-ra előmelegítem a sütőt.
Kinyújtom kb fél centi vastagságúra a tésztát, kiszaggatom akkora kör alakú szúróval, amekkora a pecsétem, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem őket. A pecsételés úgy működik ennél a keksznél, hogy jó alaposan belenyomom a formát a tésztába, kicsit ide-oda billegtetem, hogy tényleg mindenhol rendesen belemenjen (a tészta esetleges egyenletlenségei miatt). Mikor mindegyik keksz kész, beteszem a sütőbe, és kb. öt percig sütöm. Kicsit kezdjen barnulni némelyik, és akkoor a többit is ki lehet már venni.
Ha szeretnél máskor egyből értesülni az új receptjeimről, a CAKEséget megtalálhatod Facebookon ITT.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.